Hur man slänger nånting ett varv runt jorden

2. a) Sture Stark står på Haga sportplan och tänker slå nytt rekord i kulstötning. Hur hårt måste han kasta kulan för att den skall slungas ut i omloppsbana kring planeten?

Svar: ungefär 8 km per sekund

Såg en intressant grej på slashdot för några veckor sen. US Air Force har gjort en undersökning om ett billigare sätt att skjuta upp satelliter. Nämligen så att man accelererar upp projektilen längs en cirkulär magnetsik ring med en diameter på ca. 2km uner loppet av några timmar, för att sedan slunga iväg den i 30 graders vinkel med en utgångshastighet på 28800 km/h. Tufft.

4 Responses to Hur man slänger nånting ett varv runt jorden

  1. Ben skriver:

    Det här var posten som kom närmast det jag tänkte tipsa om.
    Nämligen, ett experiment som involverade ferrofluid, en massa G, Hele-Shaw glass, ioniserat vatten och sprit. Och naturligtvis ett spääännande magnetiskt fält.

    Var lämpligare än att tipsa denna blogs läsare om detta?

    Se det med egna ögon!

  2. Toffe skriver:

    Tufft med ferroflourid-G-Shele-Shaw-H20-Spit tricket

  3. leisti skriver:

    Oj oj. Nörd ALARM :D Hihi Hej Människor nu skall ni komma till min blog o säga vad jag skall göra åt den!! :) nå nä men det känns kul att börjat blogga.. Tiden går så åt åt sånt.
    Ja Mikael. Du är helt jätterolig.

  4. Mikael skriver:

    Tack för den positiva kommentaren! :)

    Kollade in din blog på kyrkpressen. Både allvarliga, modiga och skojiga inlägg! Efter en och en halv vecka av bloggande verkar du vara bland de 10 mest lästa på kp.

Lämna en kommentar